Pasta miso, jak ji neznáme

Miso bývá také rozdílných barev. Můžeme se setkat s pastou bílou, žlutou, červenou, hnědou, nebo dokonce černou.  Mimo sójových bobů a rozličných obilovin obsahuje také mořskou sůl a koji, což je druh plísně. Dále se pasta miso dělí na několik druhů, jako jsou například:
§  Chiro
§  Hatcho
§  Mugi

Miso pasta obsahuje:
Ø  mnoho aminokyselin
Ø  vysokou škálu vitaminů, dokonce vzácný B12
Ø  množství minerálů
Ø  množství enzymů
Přidáváme-li miso pastu do pokrmů, je třeba ji přimíchat až na konci tepelné úpravy, kvůli zachování důležitých biologicky aktivních látek.
sójové boby

Pasta miso v pokrmech

Miso je možné přidávat:
§  do nejrůznějších polévek
§  do pokrmů z luštěnin
§  k ochucení omáček a pomazánek
§  přidávat k tradičním asijským nudlím a podobně.
Pastu upravíme tak, že ji rozpustíme v malém množství vody, nebo vývaru a přimícháme do pokrmu. Pasta miso je vynikající sladko-slané chuti, která vhodně doplňuje pokrmy z kořenové zeleniny, mořské zeleniny a zelených bylinek. Do pokrmů se používá jen tolik pasty, aby se posílila jeho chuť a nepřebily se slanou chutí pasty.
sójové boby v pytli

Pasta miso pro naše zdraví

Pasta miso  je vhodná také jako součást léčebných diet. Navíc detoxikuje a odstraňuje nežádoucí prvky z těla. Miso se v Číně a Japonsku využívá k pokrmům již asi dva tisíce pět set let. Japonci věří, že pasta miso povzbuzuje trávení a dává energii. Se všemi svými aminokyselinami se řadí ke komplexním bílkovinám. Navíc pasta miso přispívá k:
Ø  Správnému vylučování zažívacích šťáv
Ø  Obnovuje probiotické prostředí ve střevech
Ø  Podporuje zažívání
Ø  Podporuje vstřebávání potravy ve střevech
Ø  Obsahuje množství vitamínů skupiny B
Ø  Působí na kvalitu krve a lymfy
Ø  Zabraňuje rakovině prsu, prostaty plic a střev
Ø  Ochraňuje před radiací
Ø  Podporuje imunitní systém
Ø  Snižuje cholesterol
Ø  Ochraňuje před volnými radikály